Hogyan vásároljak porzsákot

0

Legtöbben nehéz választás elé kerülnek mikor porzsákot kell vásárolni a porszívóhoz (kivéve persze, aki porzsák nélküli porszívót használ). Nyilván a legtöbbekben a takarítás miatt negatív kép él a porzsákokról, meg úgy általában a porszívókról, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. Most a porzsákok anyagával foglalkozunk és próbálunk segíteni a választásban.

Alapvetően 3 fő kategóriát különböztetünk meg:

  • vászon (textil)
  • papír
  • mikroszálas (nevezik szintetikusnak is)

– Vászon (textil) porzsák:

 

Sokak kedvence, pont azért, mert gazdaságos. Ha megtelt, akkor elég kiüríteni, kimosni és használhatjuk is újra. A felszívásra kerülő nagyobb és keményebb tárgyak sem szakítják ki. Gyakorlatilag itt vége is van az előnyöknek. A porzsák ürítése nem kellemes feladat, a hónapok alatt összegyűlt por, szösz és szemét az ürítés közben szétszáll, a legjobb, ha a lakástól/háztól jó messze kezdjük el üríteni, utána pedig még át is öltözhetünk, mielőtt visszavinnénk a ruhánkkal a por egy részét a lakótérbe. A textil szálai közti pórusokat eltömi a megmaradó por, ami rontja a levegő-áteresztő képességet, és a por egy része könnyen visszakerül a légtérbe, illetve a motorvédő szűrők is gyorsabban elhasználódnak, gyakrabban kell cserélni őket.

 

– Papír porzsák:

 

A papír porzsák talán legelterjedtebb. Előnye, hogy nem kell takarítani, ha megtelt, egyszerűen cseréljük. Jó levegő-áteresztő, viszont a port hatékonyan szűri, megkímélve a szűrőket és a porszívó egyéb alkatrészeit. Sokan próbálják ezeket is üríteni, amit viszont senkinek nem ajánlok, a papír könnyen elszakad (észre se vesszük), és mindent kezdhetünk elölről. Hátránya, hogy gazdaságtalanabb mint a vászon, illetve a nagyobb, élesebb felszívott tárgyak könnyen kiszakíthatják, valamint az esetleg felszívott nedvesség hatására is meggyengül, kiszakad.

 

– Mikroszálas porzsák ( szintetikus):

 

Elértünk a porzsákok Forma-1 kategóriájához. Mint a papír porzsákot, ha megtelik, csak kivesszük és eldobjuk. Sűrűn szőtt 5 rétegű, mikroszálas anyagból készülnek, polipropilén és poliészter alappal, amiből adódóan egy rugalmas porzsákot kapunk, ami akár 30-40%-kal több port képes magában tartani, a felszívott éles tárgyak vagy nedvesség hatására sem szakad ki. Jó levegő-áteresztő, viszont a port hatékonyabban szűri mint a papír, megkímélve a szűrőket és a porszívó egyéb alkatrészeit. Kialakításának köszönhetően pedig még a porszívó szívóteljesítményét is javítani, emelni tudja. Akinek ez még nem lenne elég, elmondhatjuk, hogy extra feltételekhez is gyártanak mikroszálas porzsákokat, például kisállattartóknak a kutya-macska szőr, allergiásoknak a poratkák hatékonyabb kiszűrésére képes típusokat. Hátrány? Talán csak az ára lehet, bár a papírnál gazdaságosabb, mivel nem kerül annyival többe, mint amennyivel tovább tart.

 

Porzsák típusa

 

Az anyagválasztáson kívül persze a legnagyobb probléma, hogy milyen márkájú és típusú porzsák való a porszívóba. Rengeteg emberben az a kép él, hogy van a porszívó, és kell bele a porzsák, ami mindegy milyen. Ennél nagyobbat persze nem is tévedhetnek. Sajnos a Magyarországon forgalomban lévő porszívókhoz kb. 300 különböző porzsák típus való. Azt, hogy ezek közül a mi porszívónkba melyik kell, nem könnyű kitalálni. Első lépésként a típus és a modell számot kell megtalálni, ez valószínűleg a porszívó alján található táblácskán lesz. Szerencsés esetben láthatunk a készüléken egy „S-Bag” feliratot, ami egy porszívó szabvány, és ezek a porszívók mind egy szabványosított porzsákkal működnek, így csak a zsák anyagát kell pontosítani. Ha másfajta a porszívó, a gyártó és típusszám alapján akkor is könnyedén megtaláljuk a szükséges porzsáktípust, a http://salgoporzsak.hu webáruház keresőjébe beírva az adatokat.
Ha nem találják a keresett porzsákot, vagy bármi kétségük merülne fel, kollégáink örömmel segítenek akár telefonon, akár e-mailben feltett kérdésükre, de salgótarjáni boltunkban személyesen is tanácsot adunk Önöknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.