Házi porszívó javítás

0

A porszívóinkat szeretjük kicsit mostohagyerekként kezelni, pedig egy kis törődéssel és odafigyeléssel sokáig hasznos társunk lehet a takarításban. Sokan fordulnak hozzánk, hogy érdemes-e javítani a gépüket, vagy vásároljanak újat. Tapasztalatból mondhatom, a hibák nagy része megelőzhető lett volna, persze gyártási hibás vagy rossz konstrukció előfordul.

Mikor forduljak szerelőhöz?

Nehéz kérdés, de alapvetően elmondható, ha “se kép, se hang” akkor érdemes szakemberhez fordulni. Lehet, hogy apróbb elektromos hiba okozza a problémát. A szívó teljesítmény csökkenésénél viszont érdemes előbb a leírt karbantartást végigzongorázni, sok esetben fillérekért újra tökéletesen működő “társat” kapunk.

Karbantartás

Nézzük meg először a működési elvet. Pofon egyszerű a történet. Van egy csővég valamilyen szívófejjel, alap esetben egy motor segítségével beszívjuk a poros, koszos levegőt, valamilyen úton-módon megszűrjük a portól, és a “tiszta” levegő a gép hátulján távozik. Általánosságban elmondható, hogy a szívóteljesítmény csökkenését valamilyen dugulás okozza. Itt most nem térnék ki a motor vagy a vezérlő hibájára, mivel ezek javítása átlagos készüléknél nem költséghatékony.

Kezdjük a porzsákkal, a teli porzsák természetesen ront a hatásfokon. Mielőtt mérgesen valaki elkattintana, egy személyes példát had említsek. Bekerült hozzánk egy készülék, hogy nem szív és szinte azonnal leáll. Felnyitva olyan porzsákot láttunk, hogy a nagy Hadron ütköztető segítségével sem lehetett volna egy atomnyi porszemet bele tuszkolni. Sajnos itt már az összes szűrőt is cserélni kellett, de ezekről később lesz szó. Vászon zsákoknál idővel a pórusok elzáródhatnak a levegő áramlását gátolva. Rosszabb esetben szita szerűvé ritkul és a port nem tudja kiszűrni, ami a motortéren keresztül visszakerül a lakásba.

 

Érdemes a használati utasítás alapján a gyártó által ajánlott időközönként a különböző szűrőket, filtereket cserélni. Az eltömődött szűrők nem csak a hatékonyságot csökkentik, de a motor visszafordíthatatlan károsodásához vezethetnek!  Léteznek mosható szűrők és filterek is, de vegyük figyelembe, hogy ezek hatékonysága minden mosás után csökken. Csere esetén webáruházunkban a salgoporzsák.hu -n szinte minden típushoz talál megoldást.

  

Ha a fentiek nem segítettek a probléma megoldásában, akkor érdemes a gégecsövet és a szívófejet is tüzetesen átvizsgálni. A szívófejeket a feltorlódó szöszök könnyen eltömíthetik a kanyarokat, szűkületeket, a legjobb minden porszívózás után a szívófejet is megtisztítani. A gégecsövekben a dugulást valamilyen nagyobb tárgy okozhatja, próbáljuk meg ilyen esetben rázással eltávolítani.

 

A gégecsövek másik gyakori hibája, hogy valahol eltört, kilyukadt. Ekkor fals levegőt szív. Jó megoldás lehet szigetelőszalaggal ideiglenesen megragasztani (jó magyar szaki szigetelőszalaggal és WD-40 -el mindent javít ? ).

  

Hosszútávon a megbízható működéshez viszont érdemes a repedezett, meggyötört gégecsövet cserélni. Természetesen kollégáink ebben is tudnak segíteni. Bátran keressenek minket a salgoporzsak.hu -n, ahol online ügyfélszolgálat várja Önöket.

És a vég?

Ha a fentieket végigellenőrizve sem javul a helyzet, akkor érdemes szakember segítségét kérni, de sajnos kezdjünk megbarátkozni a gondolattal, hogy új készüléket kell vásárolni.

Remélem, sikerült hasznos információkkal szolgálni, hogy a porszívó ne rémálom hanem igazi segítség legyen.

Üdvözlettel:

SalgóPorzsák

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.