HEPA filterek

0

 

Mi az a HEPA filter?

 

A HEPA filter (szűrő) egy levegőszűrő, ami kifejezetten nagy hatékonysággal szűri meg a porszívóból kiáramló levegőt. Míg a hagyományos porszívók esetén rengeteg por és allergén anyag távozik a porszívóból, a HEPA filterrel ellátott készülékek ezeket nagyon jól megszűrik. A HEPA szűrőkön fennakadnak az olyan mikroszkopikus méretű szennyeződések is, mint a dohányfüst részecskéi, az atkák, vagy épp az atkák ürüléke. Kiszűri a polleneket, mikrobákat és egyéb kórokozókat is, ezért a technológiát az egészségügyben is használják, így nyilvánvalóan jó választás a lakásba is. Ha valakinek allergiás hozzátartozója van, akkor szinte kötelező darab a HEPA filteres porszívó.

Mit is jelent valójában a HEPA és hogyan működik?

A HEPA a „High Efficiency Particulate Arrestance” (nagy hatékonyságú részecskeszűrés) kifejezés rövidítése, és egy amerikai szabványt takar, melyet 1983-ban jegyeztek be. A szabvány garantálja, hogy a HEPA nevet viselő filterek kiszűrik a 0,3µm (mikrométer, a milliméter ezredrésze) szemcseméretnél nagyobb részecskék 99,97%-át, miközben a légáramlást csak relatíve kis mértékben akadályozzák. Összehasonlításképp a sokak számára veszélyes parlagfű pollenje 17-18µm nagyságú, azaz a HEPA szűrők tökéletesen ki tudják szűrni a lakásunk levegőjéből.

Ezek a HEPA filterek úgy működnek, hogy a levegőt átszívják vagy átfújják egy szűrőfelületen, ami visszatartja a szennyeződéseket a levegőből, mint ahogy egy szita kiszűri a krumplit a főzővízből. A feladat persze egy kicsit bonyolultabb, a HEPA szabvány megszabja, hogy a szennyeződéseket milyen mértékben kell kiszűrni, és azt is, hogy a levegő milyen gyorsan jut át a szűrőn.

Hogyan tisztítsuk a HEPA filtert?

  • Hol található a filter a porszívóban?

Minden típusban máshol, legjobb tanulmányozni a gép használati útmutatóját. Néhány rajzos tipp:

 

Ha a használattól megtelt a porszívó szűrője, nem feltétlenül kell egyből kidobni. Először is a szűrőt vegyük ki a porszívóból, majd a tartalmát rázzuk, ütögessük bele a szemetesbe. Vigyázzunk, mert ez nagyon koszolós, és kicsit sem higiénikus feladat! Ha már azt érezzük, hogy a szimpla rázástól kocogtatástól nem jön több por a szűrőből, akkor a mosható filtereket vízzel is átmoshatjuk. Ezt megtehetjük csap alatt erős vízsugárral, vagy zuhannyal.

Kefét, szivacsot, súrolóanyagot semmiképp ne alkalmazzunk! Figyeljünk arra, hogy nem minden szűrő mosható, ha nem vagyunk biztosak benne, inkább ne használjunk vizet. A nem mosható filtereket hatékonyan tisztíthatjuk nagy nyomású levegővel, pl. sűrített levegő spray, kompresszor vagy benzinkutaknál a kerék felfújására használt nagynyomású levegő segítségével.

FONTOS!

A fent leírt tisztítás mindenképpen javítani fog a szűrő hatékonyságán, erősebben fog szívni a porszívó, de az első tisztítást követően már romlani fog a teljesítménye, és nem fogja olyan sokáig bírni. Ha úgy érezzük, hogy szűrőtisztítás után nem javul jelentősen a szívóteljesítmény, cseréljük ki a szűrőt.

 HEPA szűrő cseréje

Ha a csere mellett döntöttünk, akkor a következőt tehetjük:

  1. Meglátogatjuk a www.salgoporzsak.hu webáruházat
  2. A keresőbe (az oldal jobb felső sarkában találjuk) beírjuk a porszívónk márkáját,típusát
  3. Kosárba tesszük a számunkra szimpatikus porszívó szűrőt (ha nem találná, forduljon bátran munkatársainkhoz akár online, akár telefonon, akik örömmel segítenek a választásban)
  4. Megrendeljük és 4-5 munkanapon belül átvesszük a futártól.
  5. Behelyezzük a porszívónkba a régi szűrő helyére.
  6. Tisztává varázsoljuk a lakást.

Egyszerű ugye?

SalgóPorzsák

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.